Η έλλειψη ειλικρίνειας στις διαπροσωπικές σχέσεις ήταν ένα φαινόμενο παλιό όσο και οι ανθρώπινες κοινωνίες , πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει , είναι παιδί του ανθρώπινου εγωισμού που είναι έμφυτος μέσα μας , αντί όμως να έχουμε έναν «θετικό εγωισμό» ο οποίος θα μας κάνει καλύτερους και ανώτερους ανθρώπους , έχουμε τον «αρνητικό εγωισμό» ο οποίος μας υποβαθμίζει και στον τελικό απολογισμό μας, μόνο ζημία θα βιώσουμε.

Αυτή η τάση για ανειλικρινής συμπεριφορές, εγωισμούς και μισόλογα εφαρμόζεται παντού στις προσωπικές μας σχέσεις, κυριαρχεί στατιστικά και τα αποτελέσματα είναι εμφανή γύρω μας σε όλη την κοινωνία , άφεση αμαρτιών δεν παίρνουμε γιατί μιλάμε για την προσωπική επαφή μας με άλλα άτομα ,εκεί όμως που δεν υπάρχει καμία ανοχή είναι στις επαγγελματικές μας σχέσεις και ειδικά η επαφή μας με τον πελάτη. Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινής και ευγενικά ευθύς. Δεν υπάρχει ‘’πουργατόριο’’ για τους εξυπνάκηδες διότι αποδεδειγμένα ο χρόνος θα φωτίσει αυτές τις αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζοντας την συμβουλευτική όσο πιο άρτια γίνεται, έχω αποφύγει παλαιότερες άσχημες και άβολες καταστάσεις , πάντα είμαι απόλυτα ειλικρινής, αλλά δεν αρκεί για να προλάβεις τα δυσάρεστα. Στη διάρκεια της συμβουλευτικής ξεκαθαρίζω και προσυμφωνώ τα εξής τρία θέματα [Χρόνος- κόπος- χρήμα]. Δεν κάνω τίποτα αν δεν συμφωνήσω σε αυτά. Από τότε που είμαι απόλυτος σε αυτά τελείωσαν και τα προβλήματα.

Ευγενικά ευθύς–  Ναι Ναι Ναι θα βάλω ντεκαπάζ και χαίρομαι για αυτό, δεν έχει μισόλογα και μισοαλήθειες τύπου αποχρωματισμός , ξεφόρτωμα χρωστικών , ντεκολοράντ, ξανοίγματα κτλ , το λέω με σιγουριά και ‘’επιβάλω’’ στον πελάτη την επιλογή μου, δεν αφήνω περιθώρια να αισθανθεί φόβο ή δεύτερες σκέψεις, ξεπερνάω τις φοβίες μου. Ναι είναι απ’ τα πιο ‘’επιθετικά’’ προϊόντα της κομμωτικής αλλά παράλληλα και ο μόνος τρόπος να κάνεις αυτά τα ‘’μαγικά’’ μου μας ζητάνε μιας και δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Είμαι ευθύς, είμαι ειλικρινής.

Ουδέν κρυπτόν υπό του ντεκαπάζ– Κατά την συμβουλευτική μου μαθαίνω, όταν χρειάζεται , τι έχει γίνει στα μαλλιά που θα εργαστούμε ενώ ταυτόχρονα ενημερώνω- προειδοποιώ για τις επιπτώσεις στις τεχνικές εργασίες από τις παλιές ‘’αμαρτίες’’ για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε εμείς.

Τεχνικές εργασίες και προϊόντα– Επικοινωνούμε το γεγονός ότι ειδικά στις τεχνικές εργασίες – μεγάλες αλλαγές η ευθύνη μας αλλά προπαντός ο κόπος μας είναι πολύ μεγάλος θα πρέπει να το εκτιμήσουν και να το σεβαστούν οι πελάτες. Αντιλαμβανόμενοι το δύσκολο έργο μας καλούνται να προσέξουν και να συντηρήσουν τα μαλλιά τους με ποιοτικά προϊόντα , δεν μπορείς να θες το τέλειο αποτέλεσμα αλλά να χρησιμοποιείς μέτριας ποιότητας προϊόντα. Με αμεσότητα εξηγούμε το πόσο αναγκαίο είναι η χρήση των κατάλληλων προϊόντα.

Στράτα – στρατούλα–  Ειδικά σε πελάτισσες που είναι η πρώτη τους επίσκεψη πριν αλλά και κατά την διάρκεια των εργασιών εξηγώ βήμα- βήμα το τι κάνω ακριβώς, Είναι πανεύκολο να καταλάβουμε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ήρεμες και αυτό βοηθάει και εμάς.

Πάντα υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητα , πάντα υπάρχουν και προκλήσεις , όσο και αυτό αν μας πιέζει, όσο και να μας κουράζει δεν μπορούμε να μιζεριάζουμε και να αφήνουμε το κάθε τι αρνητικό να μας καταβάλει. Τα προαναφερθέντα είναι απόψεις και βήματα τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα ότι βοηθούν στην τέχνη μας και μας σώνουν από δυσάρεστες καταστάσεις . Να εστιάζουμε στα θετικά πράγματα, να πολεμάμε κάθε μέρα , υπάρχουν εργαλεία που μας βοηθάνε να πετύχουμε αρκεί να στοχεύσουμε στο ‘’καλό’’ και να εστιάζουμε στο φώς ,όχι στο σκοτάδι.

Κάππος Λ. Γεώργιος, Κομμωτήριο “Kappos Hairstyle”, Πάτμος-Δωδεκάνησα
FB: George L. Kappos   IG: KAPPOShairstyle 

Αφήστε μια απάντηση