teamwork

Εγώ ή εμείς; Μόνος ή μαζί; Το κατάφερα ή το καταφέραμε;

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων στα κομμωτήρια μπορεί να είναι δύσκολη και τεντωμένη σε λεπτό σκοινί! Πολλά κομμωτήρια βέβαια, έχουν πετύχει το στόχο της καλής συνεργασίας, της καλής ομαδικής δουλειάς και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά Tips για να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε ως Εμείς, ως ομάδα μέσα σε ένα κομμωτήριο και όχι ως ΕΓΩ, είτε αφορά 2 συνεργάτες σε ένα χώρο, είτε περισσότερους.

Αρχικά, μήπως το να λειτουργώ ως “ομάδα” σημαίνει ότι θα είμαι ο “χαμάλης” ή ότι θα τα “κάνω όλα” εγώ; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Γιατί τι λέμε αυτό; Ποια είναι η νοοτροπία που κρύβεται πίσω από το ομαδικό πνεύμα; Σύμφωνα με το λεξικό Bussiness Dictionary η ομαδικότητα έχει να κάνει με την “Συνεργασία ενός συνόλου ή μιας ομάδας για την επίτευξη ενός στόχου”.

Βοήθα τον συνάδελφο σου όταν “τρέχει”.

Είτε ο συνάδελφος σου είναι υπάλληλος, είτε εργοδότης, είτε προϊστάμενος μπορείς να είναι πολύτιμος συνεργάτης ή αλλιώς πολύτιμο μέλος μιας ομάδας.

Πολλοί κομμωτές, συνάδελφοι, άτομα που ξεκινάνε τώρα τα πρώτα τους βήματα ή άτομα που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να παρέμβουν και να βοηθήσουν άλλους συναδέλφους ακόμα και όταν υπάρχουν γρήγοροι ρυθμοί και αυξημένη ένταση, γιατί απλώς δεν χειρίζονται αυτοί τον πελάτη, με απλά λόγια ο πελάτης δεν είναι δικός τους.

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Αρχικά ο πελάτης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Έρχεται στο κομμωτήριο γιατί απολαμβάνει ή θα απολαύσει τις υπηρεσίες που του προσφέρονται, είτε τις προσφέρουμε εμείς, είτε κάποιος άλλος. Προφανώς, σεβόμαστε τον συνάδελφο μας και την εργασία του εκείνη την στιγμή, αλλά το να πάρουμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε τον συνάδελφο μας με αφανή τρόπο όταν αυτός πιέζεται να αποπερατώσει την εργασία του, είναι ένδειξη ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας. Δεν του παίρνουμε την δουλειά του, ούτε δείχνουμε με κάποιο τρόπο ότι αναλαμβάνουμε εμείς, ή ότι ξέρουμε καλύτερα. Απλά, εκεί που εστιάζουμε είναι να τα “έχουμε όλα έτοιμα” για να τελειώσει πιο γρήγορα την δουλειά του και να τον διευκολύνουμε.

Τι εννοούμε στην πράξη; Ας υποθέσουμε ότι ο συνάδελφος μας έχει τελειώσει από μια τεχνική εργασία κι ετοιμάζει τον πελάτη για λούσιμο. Θα ήταν καλό να ελέγξουμε, εάν έχει όλα όσα χρειάζεται για το λούσιμο διαθέσιμα. Τα σαμπουάν είναι συμπληρωμένα; Έχει πετσέτες καθαρές δίπλα του; Έχει ζεστό νερό; Είναι ο χώρος καθαρός από τον τελευταίο πελάτη; Έχει όλα τα εργαλεία ή αναλώσιμα που θα χρειαστεί δίπλα του; Μικρά πράγματα που σίγουρα θα εκτιμήσει ο συνάδελφος μας και δεν χρειάζεται να “τρέξει” επιπλέον για κάποια από αυτά εάν δεν είναι έτοιμα.

Κι αν όντως δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, μπορούμε πάντα να ρωτάμε “Μπορώ να κάνω κάτι; Ή θα ήθελες να προετοιμάσω κάτι;”

Να είσαι Εύτακτος και Καθαρός.

Σε κανέναν εν το νου υγιή άνθρωπο δεν αρέσει η ακαταστασία και η έλλειψη καθαριότητας, προσέχουμε λοιπόν, να είναι όλα καθαρά και περιποιημένα. Με άλλα λόγια να είναι όλα εύτακτα. Γιατί δίνουμε τόση έμφαση σε αυτό; Επειδή, αυτό αποτελεί ένας από τους βασικούς στόχους μια ομάδας κι ένας από τους βασικούς άξονες για ένα επιτυχημένο κομμωτήριο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί ο πελάτης όταν εισέρχεται στον χώρο μας, είναι το πόσο καλά καθαρός και περιποιημένος είναι. Συνεπώς, οφείλουμε να φροντίζουμε τον χώρο μας και ιδιαίτερα όταν εμείς οι ίδιοι τελειώνουμε από μια εργασία π.χ. λούσιμο, κούρεμα κ.ο.κ.

Είναι βέβαιο, ότι σε κανέναν συνεργάτη μας αλλά ούτε και σε εμάς τους ίδιους, δεν αρέσει να τρέχουμε να καθαρίζουμε έναν χώρο, που έχει αφήσει ακατάστατο κάποιος άλλος συνάδελφος. Επομένως, όπως θα θέλαμε να βρούμε έναν χώρο, έτσι τον αφήνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα σεβόμαστε τόσο τον χώρο που εργαζόμαστε, όσο και τους συνεργάτες μας!

Είσαι Nέα ή Nέος στο χώρο της Κομμωτικής;

Μήπως κάνεις τώρα τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της κομμωτικής; Είσαι νέος ή νέα στο χώρο ενός κομμωτηρίου κάνοντας την πρακτική σου άσκηση;

Καταρχάς, δεν χρειάζεται να σε πιάνει υπερβολικό άγχος και έντονη ανησυχία. Ούτως ή άλλως το άγχος και η ανησυχία είναι λογικό να υπάρχουν ως ένα βαθμό και μας βοηθάνε, ώστε, να είμαστε ευέλικτοι, παρατηρητικοί, άγρυπνοι, δραστήριοι και δημιουργικοί στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Επίσης, να έχεις “τα μάτια σου και τα αφτιά σου ανοιχτά”! Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια να είσαι έτοιμος να δεις και να ακούσεις οτιδήποτε που θα σου πουν, είτε παρατηρώντας κάτι που κάνουν, είτε λέγοντας σου να εκτελέσεις κάποια υπηρεσία. Θα ήταν άκομψο να σου πούνε να κάνεις κάτι και το μυαλό να “ταξιδεύει”.

Πάντα με ένα θερμό χαμόγελο και μία στάση ετοιμότητας, (όχι δείχνοντας, ότι βαριέμαι την ζωή μου) να είσαι έτοιμος να εξυπηρετήσεις, να υποδεχθείς, να καλωσορίσεις, να απαντήσεις στο τηλέφωνο, να κλείσεις ένα ραντεβού, να βοηθήσεις ένα συνάδελφο και η λίστα είναι ατελείωτη με τα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Μπορεί να σκέφτεσαι, ότι εγώ θέλω να κάνω πιο αξιόλογα ή πιο σημαντικά πράγματα σε ένα κομμωτήριο, όπως κούρεμα, βαφή και άλλες τεχνικές εργασίες. Σωστά σκέφτεσαι, θα γίνουν και αυτά που έχεις στο νου σου, αλλά, όλα στο χρόνο τους και στον καιρό τους. Κανένας δεν πήγε στα ψηλά χωρίς να περάσει από τα χαμηλά πρώτα. Αφιέρωσε χρόνο στο να ενταχθείς στην ομάδα, να μάθεις από τα “μικρά” πράγματα και θα έρθει η στιγμή και για τα υπόλοιπα. Μην δείχνεις ανυπομονησία και μην προτρέχεις. Να θυμάσαι ότι δεν τα ξέρεις όλα, και ότι εκεί είσαι για να διδάσκεσαι, όχι για να διδάσκεις.

Συνεπώς, επειδή είναι τα πρώτα σου βήματα σε έναν χώρο κομμωτηρίου, θα πάρεις κι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα. Δηλαδή, να μάθεις να είσαι πολύτιμος συνεργάτης για τους συνεργάτες σου και κρίκος μιας ομάδας, εκτελώντας δευτερεύοντες και αφανείς εργασίες όπως π.χ. το να φτιάξεις ένα καφέ, να καθαρίζεις τον χώρο και τα εργαλεία, να μαζεύεις τις πετσέτες και τις μπέρτες για πλύσιμο, να προετοιμάζεις έναν πελάτη, να κλείνεις ραντεβού, να αναπληρώνεις τα αναλώσιμα, να ετοιμάζεις τις κάσκες κ.α.

Απρόσμενες Καταστάσεις & Άτυχες Στιγμές

Κάποιες φορές κατά την εργασία μας στο Κομμωτήριο, μπορούν να συμβούν είτε κάποιες απρόσμενες, απρόοπτες καταστάσεις είτε να υπάρξουν κάποιες άτυχες στιγμές.

Για παράδειγμα, σε πολλούς έχει συμβεί κάποια στιγμή να κλείσουν 2-3 ραντεβού την ίδια ώρα, ενώ δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν την ίδια χρονική στιγμή. Έγινε κάποιος λάθος στο πρόγραμμα των ραντεβού. Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;

Πως δείχνουμε ότι βάζουμε πάνω από όλα την ομαδικότητα; Σίγουρα δεν σπεύδουμε να ρίξουμε το φταίξιμο κάπου ή να αποδώσουμε ευθύνες και σαφώς να αρχίσουμε να μουρμουράμε και να επιπλήττουμε μπροστά σε πελάτες τους συνεργάτες μας. Λάθη θα συμβαίνουν πάντοτε, η διαφορά είναι στο πως θα διαχειριστούμε μια κατάσταση. Αν ο συνάδελφός μας έχει κάνει λάθος σήμερα, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση του! Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε το πρόγραμμα ελαφρώς; Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε γρηγορότερα; Μπορούμε να μιλήσουμε ειλικρινά και να πούμε ότι το λάθος ήταν εκ μέρους της ομάδας μας και ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο; Για όλα υπάρχει τρόπος αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση.

Σκεφτείτε μια άλλη περίπτωση. Ένας πατέρας ή μια μητέρα έχει κλείσει ραντεβού για να κουρευτούν τα δύο παιδάκια τους. Ενόσω, περιμένουν στην αναμονή, τα παιδάκια είναι ζωηρά και συνεχώς περιφέρονται. Ένα από τα παιδάκια δεν αισθάνεται καλά και κάνει εμετό. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Καθησυχάζουμε τον γονέα και βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Ασφαλώς, δεν περιμένουμε από τον συνεργάτη μας να τα κάνει όλα αυτός κι εμείς να πάμε να “κρυφτούμε” ή να πάρουμε την “ουρά” μας απ’ έξω θα λέγαμε. Είμαστε έτοιμοι, να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας, ενεργώντας άμεσα, προσπαθώντας να καθαρίσουμε το χώρο και να συνεχίσουμε την δουλειά μας το συντομότερο. Τέτοιες καταστάσεις και άλλες παρόμοιες μπορούν να συμβούν καθημερινά και από τις ενέργειες μας θα δείξουμε αν βάζουμε το εμείς πιο πάνω από το εγώ μας!

Να Διαχέεις Θέρμη και Καλοσύνη

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω είναι να είμαστε ευγενικοί, καλοπροαίρετοι και με ένα θερμό χαμόγελο με όλους. Αν κάποιος κάνει εξαιρετική δουλειά, σπεύστε να τον επαινέσετε με ειλικρίνεια. Ο συνεργάτης έχει ανάγκη να ακούσει ένα όμορφο, εύστοχο σχόλιο, όπως, την ίδια ανάγκη έχετε κι εσείς. Επίσης, δείξτε τον ενθουσιασμό σας για το νέο hairstyle ενός συνεργάτης σας ή ενός πελάτη που τόλμησε και δοκίμασε κάτι διαφορετικό. Πείτε του πόσο πολύ του πηγαίνει και τονίζει τα όμορφα χαρακτηριστικά του.

Κάντε ότι μπορείτε για να αφήσετε, τα προβλήματα, τις ανησυχίες σας, την αρνητική ίσως διάθεση και ψυχολογία σας έξω από την πόρτα του κομμωτηρίου. Ακόμη κι αν ξυπνήσατε στραβά, προσπαθήστε να αλλάξετε διάθεση. Γιατί; Επειδή, η αρνητική διάθεση μεταδίδεται γρήγορα και προκαλεί καταστροφές όπως μια πυρκαγιά. Κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται, πόσο μάλλον να εργάζεται σε ένα χώρο που ο άλλος είναι σκυθρωπός, ανέκφραστος, άκεφος και ίσως με μούτρα. Κι αν ο συνεργάτης σας έχει μια άσχημη μέρα, πείτε του με χαμόγελο έναν καλό λόγο. Ο σοφός βασιλιάς Σολομών είπε ότι “… ο καλός λόγος κάνει την καρδιά χαρούμενη“.

Αν οι πελάτες μας μπορούν να διακρίνουν την κακή μας διάθεση, άλλο τόσο μπορούν και οι συνεργάτες μας. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση και να φοράμε το καλύτερο αξεσουάρ μας, το χαμόγελο μας. Κάνουμε τα πάντα για να είναι η ομάδα μας χαρούμενη και να επικρατεί ένα θερμό κλίμα συνεργασίας. Έτσι το ΕΜΕΙΣ θα μπαίνει πάνω από το ΕΓΩ μας. Όπως είπε και ένας γνωστός επιτυχημένος επιχειρηματίας:

Τα σπουδαία πράγματα στις επιχειρήσεις, δεν γίνονται ποτέ από ένα άτομο · γίνονται από μια ομάδα ανθρώπων. Steve Jobs, Αμερικανός Επιχειρηματίας


Roussos K. Minas

Barber / Hairdresser, Thessaloniki, GR

FB: minas.roussos IG: minas.roussos

Ε: minasroussos[at]gmail.com


Από Minas Roussos

Αφήστε μια απάντηση