Γιατί δεν βρίσκεις συνεργάτες για το κομμωτήριο!
Ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα που λαμβάνω στην κοινότητα είναι γιατί δεν βρίσκουμε προσωπικό για τα καταστήματα μας, έτσι αποφάσισα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις κάποιες αλήθειες και κάποιες ιδέες που ίσως ενεργοποιήσουν όλους εμάς που διατηρούμε καταστήματα για να φέρουμε την αλλαγή που επιθυμούμε.
Όταν ξεκινήσαμε την κομμωτική, εγώ πριν από 28 χρόνια τα πιστεύω μας για το επάγγελμα ήταν συγκεκριμένα γαλουχημένοι σε μια Ελλάδα όπου ζούσε την άνθιση και την ευημερία και βλέποντας τα κομμωτήρια να σφύζουν από δουλειά! Τότε ο κάθε πελάτης μας έμπαινε στο κομμωτήριο με το κριτήριο ότι έξω από το κατάστημα υπήρχε ταμπέλα κομμωτήριο, το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα του βήματα δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα και η πληροφορία διαδιδόταν αργά, άρα η ‘’φήμη’’ ενός κομμωτηρίου αναπτυσσόταν κατά κόρον σε τοπικό επίπεδο, να θυμίσω ότι τα άκρως επιτυχημένα διαφημιστικά μέσα της εποχής ήταν αφίσες & φυλλάδια, όπου σε σωστή διανομή είχαν την δυνατότητα να προσελκύσουν σε τοπικό επίπεδο αρκετούς νέους πελάτες.
Ποιοι ήταν αυτοί οι πελάτες όμως, άνθρωποι όπου δεν είχαν οπτικά ερεθίσματα τότε αγοράζαμε θυμάμαι περιοδικά με κουρέματα από τοπικούς πλασιέ για να εμπνεύσουμε τους καλεσμένους μας και να έχουμε ένα υλικό να παρουσιάσουμε ως πηγή έμπνευσης για τους ίδιους. Σήμερα την θέση των περιοδικών έχουν πάρει τα ψηφιακά μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα το Instagram ή Google τα Smartphone & Tablets έχουν αναλάβει να συνδέσουν τον κόσμο και να τους δώσουν την δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τι παρουσιάζεται ως τάση και να ζητήσουν άμεσα την εφαρμογή του! Εμείς οι κομμωτές όμως είμαστε το ίδιο ενημερωμένοι; Η μήπως θεωρούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά αυτό!

Ο κανόνας λέει ότι για να μπορούμε να εμπνεύσουμε πελάτες και συνεργάτες πρέπει να αποτελούμε ένα πρότυπο εξέλιξης τεχνικής και επιχειρηματικής αναβάθμισης γιατί όλοι θέλουν να είναι γύρω από ανθρώπους δημιουργικούς και ανθρώπους όπου δημιουργούν και δεν ακολουθούν απλά τις εξελίξεις.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι εμείς οι ίδιοι κάναμε το επάγγελμά μας μη ελκυστικό!!! Ναι συνάδελφοί ξέρω ότι οι περισσότεροι τώρα θέλετε να με χαστουκίσετε για να βγάλετε την οργή σας για αυτό που λέω άλλα είμαι συνηθισμένος, και εάν δεν κλείσετε το άρθρο μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου, εάν όχι πάλι δεν θα με πειράξει.
Όσοι από την άλλη θέλετε να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά και να δείτε ξανά ανθρώπους να θέλουν να συμπορευτούν μαζί σας τότε θα πρέπει να σκεφτείτε και να αναλύσετε σοβαρά τον θεσμό του Γάμου και της Αιώνιας πίστης!

Ναι καλά ακούσατε σκεφτείτε ότι βλέπετε αρχικά τον έρωτα της ζωής σας το 1ο ερέθισμα είναι οπτικό βλέπετε κάποιον που σας αρέσει πολύ προφανώς και εσείς του αρέσετε για να υπάρχει ανταπόκριση. Αυτό ψηφιακά είναι η 1η εικόνα δηλαδή ψάχνει εργασία ένας υποψήφιος εργαζόμενος και θέλει να δει ποια επιχείρηση θα του κάνει το κλίκ, θα πρέπει τα κομμωτήρια μας να είναι ψηφιακά παντού, η εικόνα τους να είναι αρίστη και ελκυστική για να θέλει κάποιος να θέλει να εργαστεί μαζί μας!
Αφού ξεπεράσουμε την εικόνα πάμε στον έρωτα, για να ερωτευτείς τον άλλο και να καταλήξεις στον γάμο θα πρέπει να μπορεί να σε εμπνεύσει να έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και να θέλει να ταξιδέψει και να κάνει πράγματα μαζί σου! Η ευγένεια σε κάθε ζευγάρι είναι απαραίτητη, τα γλυκά λόγια η διάθεση να είστε μαζί να κάνετε πράγματα να εξελιχθείτε και να δημιουργήσετε. Έτσι αρχίζεις να ερωτεύεσαι τον συνεργάτη σου να υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης και να τον κάνεις να αισθανθεί ότι έκανε την καλύτερη επιλογή, για να πετύχει όμως αυτός θα πρέπει συνεχώς να εμπνέεις και να διδάσκεις πράγματα έτσι αποκτάς ένα άτυπο ρόλο μέντορα όπου ο συνεργάτης σου θα θέλει να είναι εκεί να απορροφήσει όλη σου την γνώση.

Αφού ολοκληρώσαμε την σχέση πρέπει να προετοιμαστούμε για τον Γάμο…Αρχίζεις και σχεδιάζεις το νέο σπίτι κάνεις όνειρα για το πως θα ζεις σε αυτό… όλοι θέλουμε να αποβάλουμε το σύνδρομο της Μαμάς τύπου ‘’ζακέτα να πάρεις’’ – ‘’έφαγες’’ – ‘’Στα έλεγα εγώ’’ και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι που θα μας δίνει ελευθερία ασφάλεια και προοπτικές για να μπορούμε να αισθανόμαστε ελεύθεροι χωρίς να συγκατοικούμε με την ‘’Μαμά’’ πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν ότι είναι διαφορετικό να επιβάλεις πράγματα σε ένα συνεργάτη και διαφορετικό να δημιουργείς μαζί με τον συνεργάτη, το κλειδί για να μην σας κουράζω είναι στην απόφαση, αποφασίστε ριζοσπαστικά και δημιουργήστε το brand και το κομμωτήριο όπου όλοι θα θέλουν να εργαστούν εκεί, δημιουργήστε μια σύγχρονή εμπειρία εργασίας όπου ό άλλος θα θέλει να την ζήσει, οι παλιοί έλεγαν δώσε για να πάρεις, εκτός εαν θεωρούμε ότι είναι πολύ ‘’πίσω’’ εκεί στην google όπου έχουν καταργήσει τα γραφεία, και ενδιάμεσα στις εργασίες τους, παίζουν ping pong και κάνουν γυμναστική. Μην ξεχνάς ο γάμος είναι μια Full time δέσμευση όπου καθημερινά πρέπει να κερδίζεις την εμπιστοσύνη την αγάπη τον σεβασμό και την επιθυμία του άλλου να είναι μαζί σου!