working-ant

            Είναι γεγονός ότι ο χώρος εργασίας μας είναι ο χώρος που αφιερώνουμε μεγάλο μέρος του χρόνου και των δυνάμεων μας, αν όχι το μεγαλύτερο. Από την εργασία μας εξασφαλίζουμε, όχι μόνο τα απαραίτητα για την ζωή μας αλλά, εισπράττουμε ηθική ικανοποίηση, χαρά καθώς κι ένα αίσθημα πληρότητας, είτε εργαζόμαστε ως επαγγελματίες, είτε ως υπάλληλοι.

            Ιδιαίτερα δε, όταν εργαζόμαστε φιλόπονα και «σκληρά» βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα της εργασίας μας, αυτό το αίσθημα ικανοποίησης είναι απερίγραπτο.

            Όμως, σε έναν κόσμο που είναι γεμάτο περισπασμούς, με μία γενιά έρμαιο του social ego, της αυτοπροβολής και της κοινωνικής αποξένωσης, που επικρατεί το «χαλαρά» και το «δε βαριέσαι» με τη ταυτόχρονη επέλαση δυσάρεστων κι ανησυχητικών ειδήσεων και το άγχος να βρίσκεται στο κατώφλι όλων, πολλοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν γίνει περισσότερο εσώκλειστοι του εαυτού τους, αδιάφοροι, νωχελικοί,  μη έχοντας διάθεση κι ενεργητικότητα, πόσο μάλλον δε στο χώρο εργασία τους.*

«Πήγαινε στο μυρμήγκι, τεμπέλη, παρατήρησε πώς ενεργεί και γίνε σοφός. Αν και δεν έχει διοικητή, επόπτη ή άρχοντα, ετοιμάζει την τροφή του το καλοκαίρι και συγκεντρώνει τα αποθέματα τροφίμων του τον καιρό του θερισμού».

Βασιλιάς Σολομών

                Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα μυρμήγκια διαπιστώνουμε ότι είναι οργανωμένα με θαυμάσιο τρόπο και συνεργάζονται εξαιρετικά μεταξύ τους. Το ένστικτο τους, τα υποκινεί να συγκεντρώνουν τρόφιμα για το μέλλον. Δεν έχουν «επόπτη ή προϊστάμενο» πάνω από το κεφάλι τους για να τους δίνει εντολές. Το κάθε ένα ξέρει ακριβώς τη δουλειά του.

                Βέβαια, υπάρχει η βασίλισσα των μυρμηγκιών, αλλά ο ρόλος της είναι να γεννάει αυγά και να είναι η μητέρα της αποικίας, όχι να δίνει εντολές! Έτσι, λοιπόν, παρόλο που δεν έχουν επιστάτη να τα κατευθύνει ή επιτηρητή να τα ελέγχει, τα μυρμήγκια εργάζονται ακούραστα, φιλόπονα για το καλό της αποικίας, είτε κάποιος τα παρατηρεί είτε όχι.

Ποιο μάθημα μπορούμε να αντλήσουμε από τα μυρμήγκια;

                Όπως το μυρμήγκι, χρειάζεται κι εμείς να είμαστε εργατικοί. Το να εργαζόμαστε σκληρά και να προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα της εργασίας μας είναι καλό για εμάς, είτε μας παρατηρούν άλλοι είτε όχι. Δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιον «επόπτη» από πάνω μας για να μας λέει τι να κάνουμε. Από μόνοι μας γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Κι αν όχι, παίρνουμε την πρωτοβουλία να ρωτάμε.

                Ιδιαίτερα ως υπάλληλοι, δείχνουμε εκτίμηση προς «την αποικία μας» όταν εργαζόμαστε φιλόπονα. Το βέβαιο είναι ότι το να εργαζόμαστε κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε μάς δίνει μια εσωτερική χαρά, δεν μας τύπτει η συνείδηση και σίγουρα είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο. Στον «καιρό του θερισμού» ή όταν θα έρθει η «βαρυχειμωνιά» σίγουρα με κάποιον τρόπο θα εκτιμηθεί η προσπάθεια μας.

                Επίσης, ποτέ δεν έχουμε δει κάποιο μυρμήγκι να είναι αδιάφορο, αργόσχολο ή να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Όλα εργάζονται αδιάκοπα, προσηλωμένα στο στόχο τους. Παρόμοια, όταν είμαστε στην εργασία μας αφιερώνουμε τον χρόνο που απαιτείται δίνοντας προσοχή στις ανάγκες της επιχείρησης, π.χ. καθαριότητα χώρων κι εργαλείων, εξυπηρέτηση πελατών, συμπλήρωση αποθεμάτων κ.ο.κ. κάνοντας το καλύτερο δυνατό. Κανένας δεν θα ήθελε έναν «αργόσχολο», αδιάφορο, συνεργάτη με «σταυρωμένα τα χέρια» ασχολούμενος συνέχεια με το κινητό, αράζοντας σε κάποιο στασίδι ή μιμούμενος τη ζωή του βραδύποδα.

Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος συνεργάτης για τους άλλους όπως τα μυρμήγκια

  • προσφέροντας πρόθυμα τον εαυτό μας ή παίρνοντας την πρωτοβουλία να αναλάβουμε κάτι και όχι να το αποφύγουμε
  • δείχνοντας ταχύτητα κι ενεργητικότητα
  • στηρίζοντας την «αποικία» μας με χαμόγελο και θετική διάθεση λειτουργώντας αρμονικά
  • επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα κι ευελιξία στις καταστάσεις που προκύπτουν
  • δείχνοντας υπομονή και επιμονή φέροντας εις πέρας τον στόχο ή τον διορισμό μας
  • εργαζόμενοι φιλόπονα.

                Τέλος, όλοι μας θα συμφωνούσαμε ότι, αν κάποιος μας σύστηνε στους άλλους (π.χ. στη διάρκεια μιας συζήτησης ή μέσω μια συστατικής επιστολής ή σε κάποιο event κομμωτικής κ.ο.κ.) λέγοντας ότι είμαστε πολύτιμοι συνεργάτες κι εργαζόμαστε όπως το μυρμήγκι, αυτό θα μας έφερνε χαρά και ικανοποίηση!

                Ταυτόχρονα όμως, θα έδινε και μια σαφή, καλή εικόνα στους άλλους οι οποίοι θα αντιλαμβάνονταν πλήρως το τι είδους άτομο είμαστε, χωρίς περεταίρω διευκρινίσεις. Γιατί; Επειδή, όλοι γνωρίζουν πόσο εργατικό και φιλόπονο είναι το μυρμήγκι!


*Το άρθρο δεν αναφέρεται σε όσους πάσχουν από διάφορες μορφές κατάθλιψης, ψυχικές ασθένειες ή άλλα έντονα, σοβαρά και χρόνια ψυχοσωματικά θέματα τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας ή ιατρικής παρακολούθησης.


Roussos K. Minas

Barber / Hairdresser, Thessaloniki, GR

FB: minas.roussos IG: minas.roussos

Ε: minasroussos[at]gmail.com


Από Minas Roussos

Αφήστε μια απάντηση