Είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πάντα απασχολούσε εμάς τους κομμωτές, το οποίο όμως συνήθως έβρισκε λάθος απάντηση ή ακόμη χειρότερα όχι την βέλτιστη επιλογή. Μετά από αρκετά χρόνια στον χώρο, είμαι πεπεισμένος ότι η επιλογή μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τέχνη μας.

Για αρχή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια δύσκολη απόφαση, η οποία αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου, απαιτεί από εμάς να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ανθρώπινο και το επαγγελματικό προφίλ μας, το οποίο συνήθως προάγει το κερδοσκοπικό πρόσωπο μας, αναστέλλοντας το ανθρώπινο συναισθηματισμό. Προσπαθώντας να πάρουμε την βέλτιστη απόφαση, επιβάλλεται να κατανοήσουμε ότι πραγματευόμαστε κάτι πολυδιάστατο. Προφανώς θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον αυτοπροσδιορισμό και να συνεχίσουμε στην δυναμική μας ως επιχείρηση, το προφίλ μας, αλλά και τους στόχους μας.

Ο αυτοπροσδιορισμός μας δίνει το γενικό πλαίσιο ως επιχείρηση, έχοντας  βάση αυτό το πλαίσιο αναλύουμε την δυναμική μας. Ο αριθμός των εργαζομένων και η αποτελεσματικότητά τους είναι ο κύριος δείκτης του πόσες εταιρείες μπορούμε να έχουμε.  Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι 1-2 εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τον ίδιο τζίρο που μπορεί μια σωστή ομάδα των 5-6 εργαζομένων. Όσο μεγαλύτερο το ποσό, τόσο πιο εύκολα το μοιράζουμε σε διαφορετικές εταιρείες, αλλά δίνοντας ένα μεγάλο τζίρο, τόσο μεγαλύτερο πρόσωπο-υπόσταση αποκτάμε στην εκάστοτε εταιρεία. Αυτό θα μας βοηθήσει να ζητήσουμε-απαιτήσουμε καλύτερη τιμολογιακή πολιτική, καλύτερη συμπεριφορά, ευελιξία  κτλ. Αυτομάτως θα έχουμε πετύχει έναν κύριο στόχο μας.

Το προφίλ που σχηματίζουμε επηρεάζεται από ποιες και πόσες εταιρείες επιλέγουμε. Συνήθως υπάρχει μια «κύρια» εταιρεία συν μια-δυο-τρείς  δευτερεύουσες. Κατά προσωπική κρίση και εδώ η χρυσή τομή είναι στη «μέση», δηλαδή είναι το ίδιο σφάλμα να «πνιγούμε» με πολλές εταιρείες (συνήθως οι πολλές εταιρείες γίνονται «πολλές» όταν δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε οικονομικά), όπως και με το να εγκλωβιστούμε σε μια μόνο εταιρεία. Σημαντική παράμετρος είναι το πόσο «μεγάλες» και γνωστές είναι οι εταιρείες, διότι δουλεύοντας μια «μεγάλη» εταιρεία, η οποία έχει τεράστια αναγνωρισιμότητα, μας βοηθάει στο να “επιβληθούμε” στο πελατολόγιο μας  καταφέρνοντας εκ των προτέρων να δώσουμε μια σιγουριά για το αποτέλεσμα, για την ποιότητα των υλικών-παροχής, αλλά και για την συνεχή ενημέρωση και καινοτομία. Συνήθως  μόνο οι κολοσσοί μπορούν να καινοτομούν, αλλά και να προσφέρουν ένα άλλο μεγάλο (μάλλον το μεγαλύτερο) όφελος, την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση και οι εμπειρίες που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες δύσκολα συναντάται  σε μικρότερες, οι οποίες όμως διεκδικούν τον δικό τους χώρο στο κομμωτήριο μας, προβάλλοντας ως θετικά χαρακτηριστικά τις οικονομικότερες τιμές συν την ευέλικτη συνεργασία.

Έξυπνος συνδυασμός έχει αποδειχθεί μια «κύρια» μεγάλη εταιρεία μαζί με μια ή δυο δευτερεύουσες εταιρείες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούμαστε όλα τα θετικά στοιχεία μικρών και μεγάλων εταιρειών. Αυτό είναι επίσης ένας κύριος στόχος μας. Προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερο όφελος θα ήταν πιο έξυπνο να συνδυάσουμε μια εταιρεία π.χ. γερμανικής ή ολλανδικής προελεύσεως μαζί με μια ιταλικής προελεύσεως. Γνωρίζοντας ότι οι εταιρείες έχουν την δική τους ταυτότητα και τρόπο λειτουργίας-χρήσης, συνδυάζουμε διαφορετικές νοοτροπίες δίνοντας μας μεγαλύτερο εύρος επιλογών και δυνατοτήτων. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η αποφυγή εξαρτήσεων από οποιαδήποτε εταιρεία, είτε «μικρή», είτε «μεγάλη». Θα πρέπει να διατηρούμε τις τεχνικές γνώσεις μας και τις δυνατότητες σε υψηλό βαθμό, ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να διακόψουμε συνεργασία με μια εταιρεία η οποία δεν τιμά την συνεργασία μας. Όταν οι εταιρείες γνωρίζουν ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα, δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάτι που ξέρουν ότι θα βλάψει τις ίδιες.

Χρησιμοποιώντας πάνω από δυο εταιρείες μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε και μεγαλύτερο εύρος τιμών.  Έχοντας ως δεδομένο ότι η κύρια «μεγάλη» εταιρεία συνήθως είναι πιο ακριβή και οι «μικρότερες» εταιρείες είναι πιο οικονομικές, μπορούμε να δίνουμε επιλογή διαφορετικών εταιρειών, τύπου και ποιότητας υλικών αλλά και τιμής. Αυτό συμφέρει και εμάς και τον πελάτη.

Ως  γενικότερη αντίληψη, η συνεργασία με διαφορετικές εταιρείες θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε σιγουριά και δημιουργικότητα, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ποτέ μια εταιρεία, διότι όλες έχουν και κάτι πολύ καλό να μας δώσουν, όλες έχουν το «δυνατό χαρτί» τους.

Κλείνοντας, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς έχουμε τον κύριο λόγο επί των εταιρειών, αλλά και την μεγαλύτερη ευθύνη για την εύρυθμη συνεργασία μας. Προφανώς η ευθύνη επιμερίζεται και στις εταιρείες, αλλά είναι αναγκαίο να εμπεδώσουμε ότι εμείς χαράζουμε τις κατευθύνσεις που θέλουμε και οι εταιρείες να αφουγκράζονται τα θέλω μας.

Βασικά στοιχεία μιας επιτυχημένης πορείας είναι η από μέρους μας πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων και η ύπαρξη αλληλοσεβασμού.

Ιδεατά επιδιώκουμε συμπόρευση με ομοφροσύνη και όχι συγκρουσιακή διαδρομή. Μόνο έτσι τιμάται η τέχνη μας.

Κάππος Λ. Γεώργιος, Κομμωτήριο “Kappos Hairstyle”, Πάτμος-Δωδεκάνησα
FBGeorge L. Kappos   IGKAPPOShairstyle 

Αφήστε μια απάντηση